Woningnood, Hoezo Woningnood?


Amsterdam: Woningnood, Hoezo woningnood?  Woningen genoeg – Nu 40.000 Woningen leeg, Makelaars, Handelaren Kopen Alles op? – Dit is een copy van de 70er Jaren – leegstaande woningen worden gebruikt door AirBnB?: Partner van de gemeente Amsterdam!? –

Woningnood loopt verder op

Het woningte tekort aan woningen loopt volgens het onderzoek op naar 235.000 woningen. Vooral starters en ouderen vallen tussen wal en schip. Dit loopt tot 2020 nog verder op, blijkt uit cijfers van Capital Value en ABF Research. 

Tekort huurwoningen Bron : Woonbond

Volgens de onderzoekers is er vooral een tekort aan zogenoemde ‘middenhuur’: huurwoningen in de vrije sector met een huurprijs tussen de 700 en 1.000 euro. Hiermee stappen ze erg makkelijk over het tekort aan sociale huurwoningen heen. Terwijl ze ook constateren dat juist corporaties weinig hebben gebouwd de afgelopen jaren. Daarnaast kunnen veel middeninkomens helemaal geen huurprijs in de vrije sector betalen. Zij zouden ook terecht moeten kunnen in de sociale huursector, maar kunnen daar nu geen woning krijgen vanwege de inkomensgrens.

AMSTERDAM – Uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen straffeloos krakend door Amsterdam trekken, omdat de kraakwet tekortschiet. Dat signaleren deskundigen. Het kraakverbod uit 2010 is namelijk gemakkelijk te omzeilen.

BRON Telegraaf: kraakverbod-gedrocht-er-is-echt-niet-over-nagedacht

De nieuwe wet uit 2010, waardoor kraken strafbaar is en krakers een celstraf riskeren, werkt niet, signaleert de Amsterdamse woningcorporatie Stadgenoot. „De wet laat te veel ruimte om tijdelijk kraken mogelijk te maken”, zegt Pim de Ruiter van Stadgenoot.

Het kan soms maanden duren voordat er wordt ontruimd. Bij twee panden in de Amsterdamse Rivierenbuurt die gisteren werden ontruimd, duurde dit maar liefst vijf maanden, vertelt De Ruiter. Vijftien minuten voordat de politie in actie zou komen, vertrokken de krakers. „Zo hoppen ze van pand naar pand en omzeilen in feite de kraakwet”, ziet hij.

Met ingrijpen wordt lang gewacht omdat krakers de kans krijgen in beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter. Zelfs nu kraken is verboden, vertelt hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schilder. Want wonen wordt gezien als fundamenteel recht, legt hij uit. Het gevolg is dat krakers straffeloos kunnen hoppen. „Daar is echt niet over nagedacht”, vermoedt de hoogleraar.

In Amstelveen wil het college dat de kraakactie van de vijftig asielkrakers ’op korte termijn’ wordt beëindigd, en dat ze het pand vreedzaam verlaten, schrijft burgemeester Eenhoorn. De politie surveilleert extra bij het gebouw. Eigenaren van leegstaande panden worden opgeroepen zelf antikraakmaatregelen te nemen.

Jaarlijks worden er ongeveer tien panden van Stadgenoot gekraakt. Het kost handenvol geld. Want krakers laten vaak een puinhoop achter. „Er waren in de Rivierenbuurt vijf containers nodig om de rommel af te voeren”, vertelt De Ruiter. Maar er zit ook een principiële kant aan de zaak: „Sommige mensen moeten twaalf jaar wachten op een woning. En deze krakers piepen gewoon voor. Dat druist in tegen het gevoel van rechtvaardigheid.”

BRON Telegraaf: kraakverbod-gedrocht-er-is-echt-niet-over-nagedacht

Hoe lang kan dit doorgaan?

„Doe normaal! Wij wonen hier!”, roept een verbijsterde Mart van der Burg, terwijl een asielkraker hem uit zijn voordeur probeert te werken.Ⓒ ANP

Asielkrakers proberen met geweld in Amsterdam woning binnen te dringen

AMSTERDAM – De groep krakende asielzoekers van We are Here heeft gisteren opnieuw haar ware gezicht laten zien. Gevoed door een club linkse asielactivisten, proberen de uitgeprocedeerden uitzetting te voorkomen en verblijfsvergunningen te verkrijgen door al krakend door de hoofdstad te trekken. Daarbij werd gisteren ook fysiek geweld gebruikt. Hoe lang kan dit nog zo doorgaan?

BRON Telegraaf: Hoe lang kan dit nog zo doorgaan?


Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

0
2 shares

Wat is jouw reactie

Verbaasd Verbaasd
4
Verbaasd
Huilen Huilen
3
Huilen
Leuk Leuk
0
Leuk
Lol Lol
2
Lol
Love Love
0
Love
Niet leuk Niet leuk
4
Niet leuk
Boos Boos
0
Boos
Dolf

6 Reacties

  1. woon sinds 2 jaar in lelytad, Amsterdam centrum niet meer voor de gewone man gemeente amsterdam is alijd al een goedlopend bedrijf geweest.. burgers niet meer belangrijk, Jammer!

Kies een formaat
Poll
Stemmen om beslissingen te nemen of meningen te bepalen
Verhaal
Opgemaakte tekst met insluitingen en visuals
Meme
Upload uw eigen afbeeldingen om aangepaste memes te maken
Afbeelding
Foto of Gif afbeelding