Toename verzakkingen door te lage grondwaterstanden


MAKELAARS HEBBEN MELDINGSPLICHT – HYPOTHEEK VERSTREKKERS STEEDS TERUGHOUDENDER , MEDE DOOR RAPORT :  Ministerie van Infrastructuur en Milieu  – PARTICULIEREN HIERDOOR IN GROTE PROBLEMEN!! MEESTAL GEEN FINANCIELE RUIMTE MEER VOOR FUNDERINGHERSTEL  –

MAKELAARS HEBBEN MELDINGSPLICHT – HYPOTHEEK VERSTREKKERS STEEDS TERUGHOUDENDER , MEDE DOOR RAPORT :  Ministerie van Infrastructuur en Milieu  – PARTICULIEREN HIERDOOR IN GROTE PROBLEMEN!! MEESTAL GEEN FINANCIELE RUIMTE MEER VOOR FUNDERINGHERSTEL

 

Bron AT5: Een verzakking in de stad is een bekend probleem en zorgt voor veel schade aan woningen, wegen en rioleringen. De schade van deze verzakkingen loopt in de miljoenen. Maar hoe komt het dat we langzaam steeds verder onder de zeespiegel komen te liggen?

burgeropinie.nl meld: Miljoenen is een wat lage schatting, De inschatting is dat circa 400.000 woningen in Nederland met funderingsproblemen te maken kunnen krijgen. geschatte schade circa 40 miljard euro Bron: KCAF www.kcaf.nl

“In het programma EEN VANDAAG – nederland 1 vrijdag 20 juli 18:15, word gesproken over 800.000 tot 1.000.000 woningen”

In een rapport van onafhankelijk onderzoeksinstituut Deltares uit 2012, opgesteld in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, stelt men letterlijk:

“Het in theorie maximaal bereikbare schadebedrag bedraagt circa 40 miljard euro. Dit schadebedrag omvat alle typen funderingsschade door grondwateronderlast, niet alleen paalrot. De kosten voor funderingsherstel komen veelal voor rekening van de woningeigenaar.

Bron: KCAF www.kcaf.nl

Eén van de redenen is dat de stad ooit op een moeras is gebouwd, vertelt ingenieur Maarten Kuiper: ‘Amsterdam is gebouwd op een slappe bodem. De stad weegt wat, drukt daarmee op die slappe bodem en die zakt. Daar kunnen we niks aan doen.’

Deze bodemdaling wordt versneld door droogte. Het gebrek aan regen, zeker zo’n lange droge periode als nu, helpt dus al helemaal niet mee.

Lees ook: Deel Jordaan zonder water door enorm sinkhole Marnixstraat

Meer dan zestig centimeter
Dat kan op de korte termijn al voor schade zorgen: ‘Zeker als er plaatselijke verzakking optreed omdat de grondwaterstand niet overal hetzelfde is. Dan krijg je scheefstand en dan krijg je juist schade.’ De verzakkingen worden alleen maar erger als er niets aan wordt gedaan.

Het centrum zal 3 tot 10 centimeter naar beneden zakken, in Nieuw-Sloten, Duivendrecht en Zuidoost kan die verzakking tot 2050 oplopen tot zelfs zestig centimeter. Naast verzakking op de korte termijn zorgt structurele droogte ervoor dat het hout in de funderingen van panden gaat rotten en vervangen moet worden door beton.

‘Buizen met gaatjes’
Maar voor deze door droogte versnelde verzakkingen is nu een oplossing gevonden. Met een drainage-infiltratiesysteem kan er weer water de grond in gepompt worden. Deze ‘buizen met gaatjes’ worden nu gebruikt om overtollig grondwater af te voeren bij veel regen, maar je kunt het water ook de andere kant op pompen.

Lees ook: The Movies kampt met ernstige verzakkingen en moet mogelijk twee jaar dicht

De gemeente is ook betrokken bij het onderzoek naar het grootschalig inzetten van deze buisjes. ‘De weg hoef je dan minder vaak te vervangen, de riolering hoef je minder vaak te vervangen, dus het levert geld op,’ aldus Kuiper.

Met de buizen kan in ieder geval een deel van het probleem worden opgelost. ‘Het blijft dat we op een Moeras zijn gebouwd, maar die extra schade, die miljarden schade kun je voorkomen met een buis met gaatjes.’

Toename verzakkingen en rotte funderingen door droogte : Bron AT5

Lekker dan wel een hypotheek maar geen woning

Grondwateronderlast en daarmee de funderingsproblematiek, is een onzichtbaar probleem totdat het te laat is. Deuren gaan klemmen, ramen kunnen niet meer open en er ontstaan scheuren.

Natuurlijk is de fundering te herstellen, maar de schade blijft deels zichtbaar. De financiële schade zorgt vaak voor spanningen en sociale onrust.

Door niets te doen ontstaat verpaupering. Het begint ermee dat bewoners het schilderwerk ook maar laten zitten. Woningen worden onverkoopbaar, de sociale problemen in de wijk nemen toe.


Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

0
26 shares

Wat is jouw reactie

Verbaasd Verbaasd
3
Verbaasd
Huilen Huilen
5
Huilen
Leuk Leuk
0
Leuk
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Niet leuk Niet leuk
9
Niet leuk
Boos Boos
0
Boos
Dolf

0 Reacties

Kies een formaat
Poll
Stemmen om beslissingen te nemen of meningen te bepalen
Verhaal
Opgemaakte tekst met insluitingen en visuals
Meme
Upload uw eigen afbeeldingen om aangepaste memes te maken
Afbeelding
Foto of Gif afbeelding