Te lage grondwaterstanden betekenen voor huiseigenaren een tijdbom onder de woning.

Een probleem dat door burgers niet of nauwelijks is te voorzien omdat de deskundigheid ontbreekt.


timebomb014-800.jpg

 

Een probleem dat door burgers niet of nauwelijks is te voorzien omdat de deskundigheid ontbreekt Bovendien hebben zij geen enkele invloed op dalende grondwaterpeilen, terwijl de overheid dat wel heeft.

Gemeenten hebben een ambtelijk apparaat dat goed op de hoogte is (of hoort te zijn) van de technische omstandigheden die problemen kunnen veroorzaken. Het is derhalve een taak van de gemeente tijdig haar zorgplicht in te vullen.

waterstand-banner.jpg

Grondwateronderlast en daarmee de funderingsproblematiek, is een onzichtbaar probleem totdat het te laat is. Deuren gaan klemmen, ramen kunnen niet meer open en er ontstaan scheuren.

Natuurlijk is de fundering te herstellen, maar de schade blijft deels zichtbaar. De financiële schade zorgt vaak voor spanningen en sociale onrust.

Door niets te doen ontstaat verpaupering. Het begint ermee dat bewoners het schilderwerk ook maar laten zitten. Woningen worden onverkoopbaar, de sociale problemen in de wijk nemen toe. Iets wat geen enkele politicus wil.

nieuwe-keizersgracht-comp.jpg

We moeten zuinig zijn op de bestaande woningvoorraad: er is niet tegenop te bouwen als woningen die net 100 jaar of wat ouder zijn grotendeels gesloopt moeten gaan worden.

Alleen bestuurders (politici) kunnen schade voorkomen door tijdig maatregelen te nemen en te zorgen voor de juiste randvoorwaarden. Er zal behoorlijk geïnvesteerd moeten worden om verdere schade te beperken. Anders ontstaat er een vrijwel onoplosbaar sociaal en volkshuisvestelijk probleem in veel steden in Nederland.

Ten opzichte van de oude wet is in de nieuwe gemeentewet, de Wet op de waterhuishouding en de Wet Milieubeheer de zorgplicht uitgebreid. Van belang is dat zo veel mogelijk schade wordt voorkomen. Met deze publicatie hopen we een bijdrage te geven aan de invulling van de zorgplicht ten aanzien van oudere bebouwing en kwetsbare funderingen.

 

 


Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

1
1 share, 1 point

Wat is jouw reactie

Verbaasd Verbaasd
0
Verbaasd
Huilen Huilen
2
Huilen
Leuk Leuk
0
Leuk
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Niet leuk Niet leuk
3
Niet leuk
Boos Boos
4
Boos
Robert

2 Reacties

Kies een formaat
Poll
Stemmen om beslissingen te nemen of meningen te bepalen
Verhaal
Opgemaakte tekst met insluitingen en visuals
Meme
Upload uw eigen afbeeldingen om aangepaste memes te maken
Afbeelding
Foto of Gif afbeelding