Staat van kademuren is nog slechter dan gedacht

Verwaarloosde kades gaan miljarden kosten. Hoe kon het zover komen?


Amsterdam heeft meer dan vijfhonderd kilometer kademuren en oevers, en het onderhoud daarvan is kostbaar en intensief. Voor de komende jaren zijn honderden miljoenen euro’s nodig om bruggen en kades die in slechte staat verkeren op te knappen. Bron NRC

Verkeerswethouder Sharon Dijksma heeft in een plan van aanpak, dat naar de gemeenteraad is gestuurd, aangegeven dat het onderhoud van bruggen en kades in de afgelopen decennia sterk is verwaarloosd. Volgens Dijksma doordat onderhoud ‘geen sexy onderwerp’ is. Er is in het verleden vaak gekozen voor mooie, nieuwe projecten en daardoor is het bestaande verwaarloosd.

Door een onlangs uitgevoerd onderzoek is nu de ernst van de situatie aan het licht gekomen. Van de 200 kilometer aan gemetselde kademuren, verkeert zeker 10 kilometer in zeer slechte staat, wat betekent dat er een verhoogd risico op verzakking is. Bij 6 van de 1600 bruggen heeft de stad al acute maatregelen moeten nemen.
Volgens Dijksma moet worden ingegrepen en op een veel hoger tempo dan de stad gewend is. Verder benadrukt zij dat het opknappen veel van bewoners, bedrijven en bezoekers zal vragen in de vorm van langdurige afsluitingen en het verdwijnen van parkeerplaatsen.

Amsterdam heeft de afgelopen decennia haar kademuren en bruggen verwaarloosd. Zeker zes bruggen en tien kilometer kade verkeren in zeer slechte staat.

Dit blijkt uit een extern onderzoek van Pieter Cloo, waar de gemeente in februari mee naar buiten is gekomen.  Van de 1600 bruggen en 600 kilometer kade waar de gemeente voor verantwoordelijk is, verkeren maar liefst zes bruggen in zo’n slechte staat dat er al acute maatregelen genomen zijn. Daarnaast is er bij maar liefst tien kilometer kade kans op verzakking, blijkt uit het onderzoek.

Sinds jaren 80 structureel bezuinigd

Je zal maar een winkeltje hebben op een van deze grachten, ben je de komende twee jaar mooi klaar mee

De komende jaren zijn honderden miljoenen euro’s nodig om slecht onderhouden bruggen en kades in Amsterdam aan te pakken. Dit erkent verkeerswethouder Sharon Dijksma naar aanleiding van dit onderzoek.

De onderzoeker doet in zijn rapport een aantal aanbevelingen om dit geld aan te besteden. Zo moet volgens hem zwaar verkeer worden geweerd om kades en bruggen minder te belasten. Op plekken waar dat nodig is, kunnen bomen worden gekapt, parkeerplaatsen worden opgeheven en verkeer boven de 3,5 ton worden geweerd, is zijn advies.

De stad moet rekenen op miljarden euro’s kosten en veel hinder. Herstel van één kilometer kade kost 20 miljoen euro

Al langer was bekend dat de kades en bruggen in Amsterdam nodig aan onderhoud toe zijn. Eerder meldde de gemeente al te verwachten dat voor het herstel van de kades 20 tot 25 miljoen euro per kilometer nodig zal zijn. Vorige week schreef Het Parool dat binnen de coalitie rekening wordt gehouden met een totaalbedrag van twee miljard euro.


Amsterdam heeft meer dan vijfhonderd kilometer kademuren en oevers, en het onderhoud daarvan is kostbaar en intensief. 

Comments

comments


Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

1
1 point

Wat is jouw reactie

Verbaasd Verbaasd
0
Verbaasd
Huilen Huilen
1
Huilen
Leuk Leuk
1
Leuk
Lol Lol
4
Lol
Love Love
0
Love
Niet leuk Niet leuk
0
Niet leuk
Boos Boos
4
Boos
Dolf

0 Reacties

Kies een formaat
Poll
Stemmen om beslissingen te nemen of meningen te bepalen
Verhaal
Opgemaakte tekst met insluitingen en visuals
Meme
Upload uw eigen afbeeldingen om aangepaste memes te maken
Afbeelding
Foto of Gif afbeelding