Geen categorie

Nederland verzakt, Wat weet jij van jouw fundering?

heb je onlangs een huis gekocht of ben je van plan om binnenkort te verhuizen? Laat je dan goed informeren over de funderingsproblemen binnen deze regio


bron: trouw – Als we bodemdaling serieus willen aanpakken moeten we er anders over denken, zegt geoloog Gilles Erkens. Als je het wilt aanpakken, dan kun je niet nu niets doen”, zegt Erkens. “Het bodemdalingsprobleem is veel urgenter dan velen beseffen. En hoe langer we wachten, hoe moeilijker het wordt om in te grijpen.

Veel huizen in Nederland zijn aan het verzakken door het dalen van het grondwaterpeil. Te lage grondwaterstanden betekenen voor huiseigenaren een tijdbom onder de woning. Een probleem dat door burgers niet of nauwelijks is te voorzien omdat de deskundigheid ontbreekt. Bovendien hebben zij geen enkele invloed op dalende grondwaterpeilen, terwijl de overheid dat wel heeft.
Gemeenten hebben een ambtelijk apparaat dat goed op de hoogte is (of hoort te zijn) van de technische omstandigheden die problemen kunnen veroorzaken. Het is derhalve een taak van de gemeente tijdig haar zorgplicht in te vullen.
Grondwateronderlast en daarmee de funderingsproblematiek, is een onzichtbaar probleem totdat het te laat is. Deuren gaan klemmen, ramen kunnen niet meer open en er ontstaan scheuren.
Natuurlijk is de fundering te herstellen, maar de schade blijft deels zichtbaar. De financiële schade zorgt vaak voor spanningen en sociale onrust.

Erfpacht en Funderingsproblemen

De schade is berekend op 22 miljard euro in 2050, vooral omdat funderingen van gebouwen moeten worden hersteld.

Heel Holland zakt: dagelijks tientallen nieuwe meldingen van verzakking huizen rtl nieuws

Volgens onderzoeker Ramon Hanssen van de TU Delft hebben we te maken met een serieus probleem.  ,,Als de bodemdaling doorzet in het huidige tempo, betekent dat misschien wel het einde van het karakteristieke Nederlandse landschap met weides, koeien en molens, of een enorme schade aan de historische binnensteden.’’

Volgens onderzoeksleider Hanssen laat de kaart hieronder de ernst van het probleem van bodemdaling in Nederland goed zien. De kaart laat, naast de verschillende grondsoorten in Nederland, ook de locatie van olie- of gasvelden zien. ,,De kaart wordt actueel gehouden met de nieuwe satellietmetingen die dagelijks beschikbaar komen. Hierdoor kan bijvoorbeeld worden bijgehouden of de bodemdaling afneemt bij verminderde gaswinning in Groningen.’’


Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

0
43 shares

Wat is jouw reactie

Verbaasd Verbaasd
0
Verbaasd
Huilen Huilen
1
Huilen
Leuk Leuk
0
Leuk
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Niet leuk Niet leuk
0
Niet leuk
Boos Boos
0
Boos
Dolf

Geef een Reactie

  1. Veel huiseigenaren weten niet hoe hun huis is gefundeerd. Bij de afdeling Bouw- en Woninttoezicht van jouw gemeente kan je de oorspronkelijke bouwtekening van de woning opvragen om te achterhalen wat de fundering is van jouw woning. Daarnaast kan je informatie krijgen over grondwaterstanden.

Kies een formaat
Poll
Stemmen om beslissingen te nemen of meningen te bepalen
Verhaal
Opgemaakte tekst met insluitingen en visuals
Meme
Upload uw eigen afbeeldingen om aangepaste memes te maken
Afbeelding
Foto of Gif afbeelding