Geen categorie

Huurder groter deel van inkomen kwijt aan woonlasten dan huiseigenaar

Huurders besteedden in 2018 gemiddeld 38,1 procent van hun besteedbaar inkomen aan hun woonlasten. Bij huiseigenaren staat dit percentage op 29 procent, (CBS).


Bron: NU.nl

Sinds 2012 is de zogeheten woonquote, de verhouding tussen de woonlasten en het besteedbaar inkomen, voor huurders met 2 procentpunt gestegen. Voor huiseigenaren is die juist gedaald.

Dit toegenomen verschil tussen huurders en woningeigenaren kan vooral worden verklaard door de ontwikkelingen in woonlasten. Zo hebben huiseigenaren de laatste jaren kunnen profiteren van een lage rente op hun hypotheek.

De woonlasten van huurders in Nederland zijn sinds 2012 met 14 procent gestegen. Dit is volledig te wijten aan de stijging van de huren. Andere woonlasten, zoals de gemeentelijke belastingen en uitgaven aan energie en water, zijn minder gestegen.

Laagste inkomens betalen relatief het meest

De woonlasten van huiseigenaren waren vorig jaar nog steeds 5 procent lager dan die in 2012. Wel zijn de lasten tussen 2015 en 2018 gestegen door een daling van het belastingvoordeel voor huiseigenaren.

Huishoudens met de laagste inkomens zijn relatief het meest aan woonlasten kwijt. Zo zijn de huiseigenaren van de 20 procent minst welvarende huishoudens gemiddeld de helft van hun besteedbaar inkomen kwijt aan woonlasten. Huurders in deze groep geven hier ongeveer 42 procent van hun inkomen aan uit. lees meer

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zegt in een reactie dat het van het grootste belang is dat lokale partijen voldoende ruimte krijgen voor bouwplannen. Ze roept provincies op meer capaciteit vast te leggen dan strikt nodig is. "Dat vergroot de flexibiliteit als projecten op een bepaalde locatie onverwachts vertraging oplopen", aldus Ollongren.

Schaf verhuurdersheffing af

Volgens Paulus Jansen, directeur bij belangenorganisatie Woonbond, moet het Rijk de verhuurdersheffing afschaffen. Deze heffing betalen verhuurders met meer dan tien sociale huurwoningen aan de overheid.

"De gemiddelde woonquote voor huurders is sinds 2015 gestabiliseerd, maar ligt nog steeds veel te hoog. Dit laat zien dat betaalbaarheid van het huren politiek veel meer prioriteit moet krijgen", zegt Jansen. Bron Nu.nl


Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

0

Wat is jouw reactie

Verbaasd Verbaasd
1
Verbaasd
Huilen Huilen
0
Huilen
Leuk Leuk
0
Leuk
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Niet leuk Niet leuk
0
Niet leuk
Boos Boos
1
Boos
jenny

0 Reacties

Kies een formaat
Poll
Stemmen om beslissingen te nemen of meningen te bepalen
Verhaal
Opgemaakte tekst met insluitingen en visuals
Meme
Upload uw eigen afbeeldingen om aangepaste memes te maken
Afbeelding
Foto of Gif afbeelding