Geen categorie

Groene projecten falen, inwoners grote steden zijn de dupe

Het lijkt zo mooi: slimme manieren om duurzaam huizen te verwarmen.


Natuurlijk moeten we zuiniger op ons milieu zijn en ja we moeten nog veel groener worden. Toch stapelen de groene milieu blunders zich op, en worden er miljoenen zo niet miljarden verspild in niet goed doorgedachte projecten. Dit blijkt uit de krantenkoppen van de afgelopen dagen, de afvalverbrandingsinstallaties van een aantal grote steden verkeren in zeer slechte staat door achterstallig ondehoud. Groen links gemanipuleerde groene projecten falen, inwoners van een aantal grote steden zijn hier de dupe van. 

Duurzame droom in duigen : de Telegraaf deze week

Het lijkt zo mooi: slimme manieren om duurzaam huizen te verwarmen. Ideaal in tijden van klimaathaast. Maar bewoners in de drie grote steden zitten opgezadeld met een groene nachtmerrie. Van het Rotterdamse Warmtebedrijf via het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf tot de stuntelende Haagse zeewaterwarmtecentrale. „Soms wou ik dat ik nog een cv-ketel had.”

Voor Rotterdammers dreigt een financieel drama

Ook Rotterdam meende in 2005 het ei van Columbus te hebben ontdekt. De haven ligt vol industrie die vierentwintig uur per dag warmte uitstoot. Een ideale bron voor stadswarmte. Het idee viel zo goed dat wethouder Wim van Sluis prompt 20 miljoen euro rijkssubsidie kreeg voor oprichting van het Warmtebedrijf Rotterdam. Ook internationaal scoorde het stadhuis aan de Coolsingel: Bill Clinton omarmde de stad in 2006 als voorbeeld voor zijn Clinton Climate Initiative.

Veertien jaar later is de groene roes uitgewerkt. Van de gehoopte half miljoen huizen die het Warmtebedrijf zou verwarmen is slechts een tiende gerealiseerd. Het zit opgescheept met een duivels contract met afvalverwerker AVR, waarvan het de warmte veel te duur inkoopt. Een poging om een leiding naar Leiden aan te leggen, om daar 13.000 huizen te verwarmen, is vastgelopen in een vergunningenchaos. Bron Telegraaf

Bedrijfsafval tijdelijk gestort aan Noordzeekanaal: ‘Wij zijn hier ook niet blij mee’

In Amsterdam staan bewoners nog niet in de kou. Maar dat risico groeit wel. Nog afgezien van een nakend vuilnisinfarct waarmee het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) Nederland dreigt op te zadelen. De AEB werd in 2003 onthuld als ’s werelds duurzaamste afvalverwerkings- en energiecentrale. Met de verbranding van slib en vuil wordt stroom opgewekt én warmte voor liefst 35.000 stadswoningen.

Wat heeft het management zitten doen en de raad van toezicht? Hebben wethouders zitten slapen?

Zestien jaar later staat de afvalverwerker, volledig eigendom van de gemeente Amsterdam, op omvallen. De fabrieksleiding investeerde jaren te weinig in onderhoud en veiligheid, zo berichtte De Telegraaf uit geheime, interne stukken. Vier van de zes afvalverbrandingslijnen staan stil. Elke minuut klinken alarmbellen. De leverancier van duurzame stadswarmte is financieel uitgeput en haar verminkte capaciteit stuurt de vuilnisophaal in heel Nederland in de war.

Giga probleem

„Als klopt wat in de krant staat, hebben we een giga probleem”, zegt PvdD-raadslid Johnas van Lammeren. Met 150 miljoen aan investeringen en 100 miljoen aan leningen komt de schade bij een faillissement op een kwart miljard euro. Voor de Amsterdammers. „Als het 300 of 400 miljoen wordt, geloof ik het ook.” De politicus denkt dat een raadsenquête antwoorden moet verschaffen. „Wat heeft het management zitten doen en de raad van toezicht? Hebben wethouders zitten slapen?”

Afvalverwerker die goudmijn moest worden, bleek een puinhoop

De meest efficiënte, duurzame afvalverwerker ter wereld moest het worden – én een goudmijn voor de gemeente Amsterdam. Maar de financiële situatie bij het Afval Energie Bedrijf (AEB) is dermate rampzalig dat het bedrijf de afgelopen weken op omvallen stond.

Dinsdagochtend werd bekend dat vier banken en de gemeente een noodkrediet verstrekken aan de noodlijdende afvalverwerker. Het gaat om 22 miljoen euro, waarvan 10 miljoen afkomstig is van het bankenconsortium en 12 miljoen van de gemeente, eigenaar van het bedrijf. Hiermee is de AEB voorlopig gered – en de afvalverbranding in Amsterdam gegarandeerd. NRC.nl

Levensgevaarlijke situaties

De telegraaf heeft beslag op geheime stukken kunnen leggen waaruit blijkt dat: ,,de verbrandingsovens en stoomturbines in een erbarmelijke technische staat verkeren en levensgevaarlijk zijn om mee te werken; AEB-personeel blijkt acuut gevaar te lopen door de slechte staat van de machines en leidingen. Daarnaast zou iedere minuut minstens tien keer het alarm in de fabriek afgaan wegens storingen en een groot deel van de werknemers onbekwaam zijn.

De burger betaald de rekening

Door alle problemen stapelt het vuil zich op in Amsterdam en dit vuil moet nu elders worden verwerkt alleen eisen deze afvalverwerkers waaronder HVC dat de gemeente Amsterdam en de provincie zich garant gaan stellen dat de rekening betaald gaat worden, een rekening die in de miljoenen gaat lopen, en deze rekening mag u gaan betalen. Enkhuizenactueel

Comments

comments


Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

0
1 share

Wat is jouw reactie

Verbaasd Verbaasd
1
Verbaasd
Huilen Huilen
2
Huilen
Leuk Leuk
1
Leuk
Lol Lol
1
Lol
Love Love
0
Love
Niet leuk Niet leuk
2
Niet leuk
Boos Boos
4
Boos
Karin-G

0 Reacties

Kies een formaat
Poll
Stemmen om beslissingen te nemen of meningen te bepalen
Verhaal
Opgemaakte tekst met insluitingen en visuals
Meme
Upload uw eigen afbeeldingen om aangepaste memes te maken
Afbeelding
Foto of Gif afbeelding