Bouwtechnische keuring voortaan standaard bij koopcontract woning

Vanaf 1 februari staat in het koopcontract voor huizen standaard een bouwkundig voorbehoud.


voet45679400.jpg

Hollandse Hoogte | Berlinda van Dam

Vanaf 1 februari staat in het koopcontract voor huizen standaard een bouwkundig voorbehoud. Dat betekent dat de koper de koop kan afblazen als bij een bouwtechnische keuring ernstige gebreken worden aangetroffen of herstelkosten boven een afgesproken maximum komen.

Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond hebben dit afgesproken met de makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro. VEH is blij met de stap: “Als de koper het voorbehoud niet wordt gegund, dan is die zich in ieder geval bewust van de mogelijke risico’s die dat met zich meebrengt.”

Het bouwkundig voorbehoud wordt al veel gebruikt door huizenkopers, maar ze moeten nu nog zelf het initiatief nemen om het toegevoegd te krijgen aan het koopcontract. Dat wordt dus omgedraaid: het staat er voortaan standaard in en koper en verkoper kunnen samen besluiten om het voorbehoud te schrappen.

 

bouwtechiek4758.jpg

 

Bewust van risico’s

Volgens de VEH worden er in steden met een oververhitte huizenmarkt zoals Amsterdam nu amper koopcontracten afgesloten met een bouwkundig voorbehoud en zal dat ook niet snel veranderen. “Verkopers willen dat daar niet”, aldus Hans André de la Porte van de VEH. “Die zeggen, voor jou zijn er zo drie anderen die het zonder voorbehoud willen kopen. Die zitten niet te wachten op een koper die na een keuring met een lijstje gebreken opnieuw wil onderhandelen over de prijs”
Het is niet bekend welk deel van de contracten nu al met een voorbehoud wordt afgesloten, maar de VEH schat dat het buiten steden als Amsterdam en Utrecht in iets minder dan de helft van de contracten staat.

 


Vind je dit leuk? Deel het met je vrienden!

0

Wat is jouw reactie

Verbaasd Verbaasd
0
Verbaasd
Huilen Huilen
0
Huilen
Leuk Leuk
0
Leuk
Lol Lol
0
Lol
Love Love
0
Love
Niet leuk Niet leuk
1
Niet leuk
Boos Boos
0
Boos
paul

Geef een Reactie

Kies een formaat
Poll
Stemmen om beslissingen te nemen of meningen te bepalen
Verhaal
Opgemaakte tekst met insluitingen en visuals
Meme
Upload uw eigen afbeeldingen om aangepaste memes te maken
Afbeelding
Foto of Gif afbeelding